Ağustos 27, 2018 in Dijital Pazarlama, SEO

SEO Uyumlu Makale Yazmanın 30 Sırrı!

SEO uyumlu makale yazarak web sitenizin blog sayfasını canlandırabilir, bu sayede Google gibi arama motoru sonuçlarında daha üst sıralara çıkabilirsiniz. Yazı yazarken okurun ilgisini çekecek şekilde yazmanız önemli ancak artık bu yeterli bir kriter değil. Arama motoru algoritmalarını tanıyarak arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanızı sağlayacak kriterlere dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda sizin için SEO uyumlu makale yazmanın en önemli 30 sırrını kaleme aldık.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

1- Başlıkta anahtar kelime olmalı

SEO uyumlu makalenin en önemli noktası anahtar kelimedir. Yazıda anahtar kelime kullanmanız gereken yerler ve belirli bir oran vardır. Yazınızın başlığı mutlaka anahtar kelimeyi içermeli. Hatta mümkünse en başta yer almalıdır.

2-Başlık uzunluğu 65-70 karakterde olmalı

Başlığın uzunluğuna dikkat etmelisiniz. 65-70 harften oluşan başlık ideal olacaktır. Başlığınızın en az 3 kelimeden oluşmasına da özen gösterin.

3-Bağlantı (URL) kısmı anahtar kelime içermeli

URL kısmı rastgele harfler ve rakamlarla oluşmamalı, yazının başlığıyla ve anahtar kelimeyle bağlantılı olmalıdır. Yani yazının bağlantı linki de mutlaka anahtar kelimeyi içermelidir.

4-Meta açıklamasına dikkat edilmeli

Yazının açıklama kısmı da SEO uyumlu olmalı. Bunun için tıpkı başlıkta olduğu gibi meta kısmında da anahtar kelime yer almalı. Hatta mümkünse cümlenin en başında olmalıdır. Minimum 160 harften oluşmalıdır. Meta açıklaması kısmına yazınızın ilk cümlelerini ekleyebilirsiniz. Yazı hakkında net bilgi vermeyen, merak uyandıran bir metin olmalıdır. Çünkü bu açıklama arama motoru sonuçlarında gösterilecektir ve bu yüzden okunduğunda kullanıcıları tıklamaya ikna edici olmalıdır.

5- İçeriğiniz en az 300 kelime olsun

Yazdığınız makalenin uzunluğu SEO açısından oldukça önemli. Okunabilir ve gerekli bilgileri verebilen bir içeriğin uzunluğu minimum 300 kelime olmalı. Ancak aynı cümleleri değiştirerek yazıyı uzatmaya çalışmayın. Konuyla ilgili dolu dolu bilgiler veren, keyifli ve okunaklı bir makale yazın.

6-İçeriğin anahtar kelime oranına dikkat edin

Makalenizin anahtar kelime oranı en önemli noktalardan biri. Anahtar kelime kullanım sayısı yazınızın uzunluğuna bağlı olarak değişebilir. Anahtar kelime kullanım oranı yaklaşık %2.5-%3.00 civarında olmalıdır.

7-İçeriğiniz özgün olmak zorunda

Google’ı asla kandıramayacağınızı bilin. Arama motoru robotları yazınızın özgün olmadığını çok kısa süre içerisinde tespit edebilir. Sitenizin banlanmasını ve web sitenizin sıralarda asla üst sıralara çıkmamasını istemiyorsanız yazıların özgünlüğüne dikkat edin.

8-Yazınız imla kurallarına uygun olmalı

SEO uyumlu makale için imla kurallarına dikkat etmeli, yazıda yazım yanlışları yapmamalısınız. Doğru yazılışını bilmediğiniz kelimeleri öğrenip yazmaya özen gösterin.

9-H1 başlığı bir kere kullanılmalıdır

H1 başlığı en büyük başlıktır. Bu sebeple her sayfada sadece bir kere kullanılır.

10- H1 başlığında anahtar kelime kullanın

Anahtar kelimeyi vurgulamak istiyorsanız H1 başlığında da mutlaka kullanın.

11- H2 ve H3 başlıklarını da kullanın

Yazılarınızda ara ara başlıklar kullanın ve bu şekilde konuyu kendi içerisinde bölün. Böylelikle okunmayı kolaylaştıracaktır.

12- Görseller ekleyin

Yazınızın içerisinde görsellerin olması yazınızın SEO değerini artıracaktır. Ancak görselleri olduğu gibi yazıya eklemek yetersizdir. Yapmanız gereken farklı şeyler de var.

13-Görseli anahtar kelime ismiyle kayıt edin

Seçtiğiniz görseli kaydederken anahtar kelime ismiyle kayıt etmeye özen gösterin.

14-Görselleri boyutlandırın

Yazı içerisindeki görsellerin aynı boyutta olmasına da dikkat edebilirsiniz. Özel bir boyut belirleyerek görsellerinizin hepsini aynı ölçüde yükleyebilirsiniz.

Diğer Kriterler

15-Görsellere altyazı eklemeyi unutmayın

Google gibi arama motoru botları görselleri okuyamaz. Görselleri okuyabilmesi, yani yazınızla uyumlu olup olmadığını anlaması için altyazılar eklemelisiniz. Böylelikle yazınızın SEO puanı artacaktır.

16-Önemli kelimeleri vurgulayın

Yazının içerisinde anahtar kelimeleri veya anahtar kelimeyle benzer kelime/kelime gruplarını öne çıkarmalısınız. Bunun için o kelimeleri bold veya italik yapmanız yeterli olacaktır.

17-Başka bir yazıya link verin

Blog yönetimi yaparken yazılar arasında linkleme yapmalısınız. İlgili yazılara link vermeye dikkat edin.

18-Bir yazıda en fazla 2 link verin

SEO uyumlu makale yazarken bir yazının içerisinde en fazla 2 sayfaya link vermelisiniz.

19-Anahtar kelimeyi yazının içerisine dağıtın

Anahtar kelime kullanımını sadece paragrafta ya da sadece yazının sonunda kullanmayın. Yazının içerisine eşit şekilde dağıtın. Yazının sonuna doğru da mutlaka kullanmaya dikkat edin.

20-Başlıkla içerik uyumlu olmalıdır

Başlıkta bahsettiğiniz konu içerikte yer almalıdır. Kullanıcılar başlıkta ilgilerini çeken konuları yazının içeriğinde bulamadıklarında sayfadan kısa sürede çıkış yapıyorlar. Bu da yazınızın SEO puanını düşürecektir.

21-Yazının içeriğinde maddeler kullanabilirsiniz

Maddelerle veya alt başlıklarla konuyu açıklamanız okunmayı kolaylaştıracaktır.

22-Video ekleyebilirsiniz

Yazınızı sıkıcı hale sokmayın. Bunun için görsellerin yanı sıra videolardan da faydalanabilirsiniz.

23-Bilgi verin, fayda sağlayın

Kullanıcılar yazınızı neden okusun? Onlara merak ettikleri bir konu hakkında bilgiler veriyor musunuz? Akıllarındaki soruları yanıtlıyor musunuz? Bu kriterlere dikkat edin.

24-“Nedir, Nasıl Yapılır?” tarzı içerikler oluşturun

Kullanıcıların en çok ilgilerini çeken konuların “nasıl yapılır?” tarzında içerikler olduğu söylenmekte. Yazacağınız makaleyi bu şekilde işlerseniz okunma oranı artacaktır.

25-İnfografiklerden faydalanın

Yazdığınız yazıyı resim ve videonun yanı sıra infografiklerle de zenginleştirebilirsiniz.

26-Daha önce kullanmadığınız bir anahtar kelime seçin

Yazınızın anahtar kelimesi, daha önce farklı bir yazıda kullanmadığınız kelime olsun.

27-Aynı cümleleri tekrarlamayın

Yazıyı uzatmak ve zengin göstermek için aynı cümleleri tekrarlamayın. Konuda bütünlük olmalı, okurken okuyucuyu sıkmamalıdır.

28-Sosyal medyada paylaşın

Yazdığınız makaleyi sosyal medya hesaplarında paylaşmak yazının trafiğini artıracaktır.

29-İlk paragrafta okurun ilgisini çekin

Videolarda insanların ilgisini çekmek için ortalama süre 5 saniyedir. İçerik için de aynı kural geçerli diyebiliriz. Bu sebeple ilk paragrafta okurun dikkatini çekmeli, yazıyı okumaya ikna etmelisiniz.

30-Yazıyı güncelleyin.

Yazdığınız makaleyi bırakmayın. Zamanla konuyla ilgili güncel bilgileri derleyin ve yazınıza ekleyin.